Kankeronderzoek stapje verder dankzij De Westlandse Ride

De onderzoekers in het Erasmus MC in Rotterdam zijn een stap verder gekomen in het onderzoek naar kanker dankzij De Westlandse Ride. Met de opbrengst die tijdens het fietsevenement in mei werd opgehaald, aangevuld met de acties van Team Westland en Daniël-le den Hoed, kon de Daniël den Hoed stichting onlangs het VyCAP-apparaat aanschaffen voor het Erasmus MC Kankerinstituut. Afgelopen dinsdag waren geïnteresseerde vrijwilligers en deelnemers te gast in het onderzoekscentrum om een kijkje te nemen bij het apparaat.

Professor Leendert Looijenga maakte in zijn korte presentatie duidelijk hoe het onderzoek gestructureerd is. “Donaties zijn voor kankeronderzoek van groot belang, want dit kost veel geld.” Met trots duidde hij in welke fase van onderzoek de VyCAP van groot belang is. “Dankzij dit nieuwe apparaat, kunnen we de kankercellen individueel van elkaar scheiden en analyseren. Het helpt ons onderzoekers bij het verkrijgen van ons onderzoeksmateriaal. Met dat materiaal hopen we meer te leren over het ontstaan van uitzaaiingen.”

Professor Jaco Kraan gaf vervolgens uitleg over de werking van het apparaat. De aanwezigen gingen daarna mee de laboratoria in om meer te leren over het kankeronderzoek. Een kijkje bij de VyCap mocht daarbij uiteraard niet ontbreken.
“Het is ontzettend interessant en leerzaam om zo een kijkje in de keuken te krijgen van de onderzoekers en te zien waar het geld terecht komt”, zegt Paul Franke, voorzitter van De Westlandse Ride. “Dit geeft ons een goed gevoel om te zien waar we voor in de weer zijn geweest en het motiveert om ons te blijven inzetten voor de stichting Daniël den Hoed.”

De volgende editie van De Westlandse Ride staat gepland in 2018.